×
1/12

Marc Jacobs Bleecker Street Stores

New York, NY, 2002

This assemblage of three stores built on Bleecker Street in Manhattan’s West Village was designed to interrelate as a series of urban insertions. Due to the restricted sizes of the townhouses they occupied, the stores were distributed across several non-contiguous lots, in effect becoming fragments of a single, larger retail entity. Close in proximity and similar in materiality, each store takes advantage of its respective site conditions to create a distinct space with strong connections to the exterior. Their closely related operations create a spatial network that extends past typical architectural demarcations to participate in the neighborhood that lies between them.

Throughout the design process, SJA worked closely with the Landmarks Preservation Commission to obtain necessary approvals to make modifications to the existing facades – providing research and documentation to show historical precedents. By opening the facades and eliminating the roll down shutters that where typical to the neighborhood, the storefronts of each townhouse were activated – establishing a clear connection to the street that made the buildings more approachable. The design also called for the planting of four new tree wells lining Bleecker Street. Catalysts for the transformation of the area, these small stores have come to define a new model for retail architecture that is inherently urban and appropriately brand specific.

403 Bleecker Street, Men’s Store
The first of the three stores to be completed, this corner site was capitalized on to address the intersection. The exterior masonry infill was completely removed along Bleecker Street and a portion of West 11th Street, biasing the corner. The store is contained by the enveloping side walls and ceiling and organized symmetrically about the rear walnut wall, which anchors the space.

405 Bleecker Street, Women’s Store
Physically connected to the men’s store and repeating the treatment of its façade, the women’s store is sometimes viewed as an extension of its neighbor. Conceived as a counterpoint to the symmetry next door, the sales counter is positioned to one side to allow circulation deeper into the space where the store widens and connects to its neighbor.

385 Bleecker Street, Accessories Store
Located on a corner site one block south, the accessories store references the men’s store as a model. It is visually linked to existing stores on the street through the use of iconic elements—a glass and steel façade, retractable black awning, black storefront base, and rear internal wall of walnut.

Seating and tables designed by Christian Liaigre.

Status: Built
Press
Publications
Next Project
Shelly Steffee